Återblick 2016 – Mitt börsår som gick

Som utlovat tänkte jag kika igenom börsåret som varit. Jag brukar tycka att sådana rapporter är rätt ointressanta eftersom de flesta som skriver dem ägnar sig åt självbedrägeri och redovisar portföljvärden helt utan hänsyn till valuta, courtage, skatt och likvider. Jag försöker alltid bryta ned procenttalen för att se vad som döljer sig bakom upp- eller nedgång. Som kuriosa visar ex Avanza en avkastning på 20.10%.

Här har ni min årssammanfattning i siffror:

För egen del landade avkastningen exklusive effektiv UTD (4.29%) på 14.48% . Drar man sedan av 4.3% positiv valutapåverkan samt 0.48 % skatt/avgifter/courtage så landar vi på 9.7% plus för året och 4.84% överavkastning gentemot OMX30. Procenten är givetvis räknade på alla pengar jag har hos min aktiemäklare. Investerade såväl som ej investerade.

Den enda anledning jag kan tänka mig att jämföra mig med index är att se huruvida jag hade gjort bättre i att satsa på en indexfond (vilken man såklart isåfall behöver välja den med). I år verkar inte fallet vara så.

Avkastning 2016 gentemot andra index

Min Portfölj    SIXpri  OMXNordicPI   DJWI   S&P-500

          18.77%                 9.65%                3.56%       5.73%      9.54%

Som ni ser så slår jag alla jämförda index oavsett om jag räknar bort valutaeffekt, courtage, skatt och andra ev avgifter vilket får ses som en framgång. Får hoppas att trenden håller i sig nästa år.

Mina mål jag satte i början av 2016 löd

    • 7.5% totalavkastning på hela kapitalet

    • Betydligt lägre procentuell kostnad för skatt/courtage/avgifter på totalt kapital

    • Fortsätta bygga en självgående utdelningsportfölj med stabila innehav blandat med framtida aristokrater.

    • Skänka motsvarande en månadslön till folk som inte har möjlighet att skörda av andras slit på börsen.

Det första målet klarades med råge. Målet är att skapa en stabil portfölj med låg risk. En sådan behöver ett modest avkastningskrav och 7.5% totalavkastning är något jag är bekväm med över tid.

Antalet affärer sjönk med 66% och courtagekostnaden med ännu mer. Med större insatt kapital ökade visserligen KF-skatten men sammantaget blev påverkan på det totala kapitalet 0.48% istället för 0.8% som var fallet förra året. Sett som skatt på utdelning uppgick portföljens alla utgifter till 12.1% av den effektiva utdelningen. Nästa år väntas bli ännu lugnare. Så länge börsen inte kraschar lär det nämligen inte bli mycket aktivitet framöver.

Det tredje målet är subjektivt men jag är nöjd med hur det gått. Antalet positioner är uppe i 36 och YOC för nästa år ligger på 5.43%. Årets organiska utd-tillväxt landade på 6.59% där Björn Borg, Emera och TJX stod för de högsta utd-ökningarna sett från året innan.

Årets decemberlön gick till Kvinna till kvinna samt Läkare utan gränser. Min gebortkvot var som vanligt alltså strax över 8% av kassaflödet på årsbasis. Våga vara med!!

Vilka branscher och aktier gick bäst?

Överlägsen sektor inom portföljen är traditionella banker som utan utdelning stigit nästan 30%. SEB samt kanadensarna National Bank of Canada samt Bank of Nova Scotia sticker ut med uppgångar på över 40% vardera. Nordea har hämtat sig bra. Sorgebarnet i sektorn är Australiensiska WBK som utan utd ligger mer eller mindre på plus minus 0.

Bankerna följs av försäkringar, kläder, IT och fastigheter. Som alla nått avkastningsmålet. Sämst bland sektorerna med mer än en position är telekom där Millicom och Tele2 agerat sänken.

Bland enskilda aktier sticker SEB och B3IT ut i Sverige medan ryska telekomjätten MBT, samt i stort sett alla kanadensiska aktier, hade rakast upptrend bland de utländska innehaven. Även Visa, Mastercard och Blackrock gick fint, ackompanjerade av nyare bekantskaper som Interactive Brokers och PEB.

Årets sämsta affärer

Utan tvekan de gånger jag tänkt högt på twitter utan att själv gå in. G4S är ett exempel innan Brexit (ping Stefan Thelenius). Jag ligger några procent ned i Eric B men inköp på 60 spänn borde kunna bli bra i framtiden. Annars som alltid de aktier jag sålt vilka sedan har rusat ännu mer (Statoil/Shell).

Hur har det gått för de aktier jag twittrat/skrivit om?

Nämnda G4S hade varit en fin affär. I övrigt har det gått ganska bra. Tjatade om B3IT efter introduktionen. Det var för mig obegripligt att ett flerårigt gazellföretag fick ligga ostört på börsen som typ den enda nyintroduktionen som inte stack direkt. Det är korrigerat nu och jag tycker den är relativt bra värderad nu även om jag ökade en del nyligen.

SEB till 69 borde ni hakat på och hotellreitsen som Trumpsäkring lika så. Eric B ligger och stampar och vi får se var den tar vägen men jag räknar den ännu inte som en flopp.

När det gäller sågade företag så var det kamikaze att såga LeoVegas. Givetvis gick den upp. Sedan rasade den under intro-kursen för att numera ligga några kronor över den. Jag är fortsatt sjukt tveksam och skulle sälja om jag hade vinst. Sedan var det skolföretagen. Här var det ett mer ideologiskt ställningstagande som mynnade ut i argument varför de skulle vara dåliga investeringar. Den politiska risken har knappast minskat och jag skulle sälja även här.


I god anda visar jag portföljen så som den ser ut in i 2017:

IT               Fastigheter          Försäkring     Banker  Kläder           

B3IT            Klövern Pref              Gjensidige        SEB          BjörnBorg

ERIC           PEB                              Sampo              Nordea     BKE

IBKR          CLDT                                                       WBK         TJX

V                 OHI                                             Nat.Bank of Canada

MA             DLR                                                          BNS

BLK           XRE

Atea          RioCan

PayPal

El               Telekom       Råvaror     Läkemedel     Obligationer

Fortum      Tele2                Shell               GSK                           BFK

CU             Millicom

Emera      Bell

                  MBT

Jag uppdaterar bara portföljen publikt en gång om året så den som vill hänga med på vad jag har för mig får följa mig på twitter och hålla utkik här på bloggen.

Tipsar gärna om ovan nämde Stefan, bra blogg med liknande investeringsfokus som mig. Aktieingenjören, Gustavs aktieblogg, Lundaluppen och Miljonär innan 30. Lilla Ekonomen och Valient på twitter.

Gott nytt år och tack för all input och tankeutbyte. Hoppas vi får uppleva ett lika bra 2017 ur börssynpunkt.


FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...