Sommarens inköp till portföljen – Innan allt blev för dyrt igenDet var ett tag sedan jag skrev något om olika bolag på bloggen, mest för att jag själv anser att det är tråkigt att läsa 300 inlägg om ingenting på andra bloggar. Den här bloggen är ingen ren investeringsblogg och alltså behöver jag heller inte fylla ut den med meningslösa inlägg som presentationer av bolag jag aldrig kommer köpa eller konstiga fonder ingen vill ha. Jag skriver helt enkelt när jag tycker att jag har någonting att berätta. Resten håller jag till Twitter och den direkta interaktionen man där kan få med andra investerare, häng gärna med där…

Från och med februari till och med med juni var aktiviteten i min portfölj nästan obefintlig. Utdelningarna tickade in som vanligt men efter uppgången i feb./mars kändes allting plötsligt dyrt igen. Det enda undantaget jag gjorde var för ett färgbolag från Finland, Tikkurila. Hade jag litat på min egen magkänsla hade jag gjort som Stefan Thelenius och gått in i GOV men analysen blev liggande och snabbt var aktien för dyr igen. Grattis dock till Stefan som gjorde ett bra klipp där. Väntar fortfarande på G4S men det verkar som det blir en repris där snarare än en kvittering.

Så kom då sommaren och med den BREXIT-oron. Börsen sjönk äntligen till lite rimligare nivåer och det blev en rad inköp till portföljen. Dessutom var jag med om en introduktion där jag dessutom ökade mitt innehav på samma kurs efter att bara ha tilldelats minimumposten på 200 aktier.

Jag gjorde följande affärer (exkl. courtage a 39 kr/st):

Nordnet 24.90

B3IT 50

ERIC B 59.9

Sampo 36.70

SEB A 68.90

Ni som följt bloggen ett tag vet att inköpskurserna inte bara grundar sig på slumpen utan sedan länge ligger fast baserat på de senaste årens resultat samt uppskattad tillväxt. Ni som inte hängt med kan läsa här så får ni en ide om hur det går till när jag sätter värderingen på en aktie jag tycker är intressant.

Vi börjar med bankerna…nordnet

NN känns billigt på dessa nivåer. De har en bra ställning med egentligen endast två konkurrenter på en troligen fortsatt långsiktigt växande marknad . Utdelningen är fin och jag tror att det kommer komma bättre tider för Nordnet. Internet-brokers agerar på en marknad där kunderna är väldigt vana att flytta för bättre villkor. I just detta nu föredrar de flesta Avanza men det kommer komma perioder då Nordnet åter är favoriten bland traders och sparare. När den dagen kommer kan jag förhoppningsvis sälja till någon som hoppar på alldeles för sent. Tills dess räknar jag med en ganska bra utdelning. Hur stor den blir beror givetvis på resultaten i närtid men jag har goda förhoppningar.

Inköpt för P/E: 12.14 på förra årets vinst. (Med något lägre vinst, 1.8 sek, landar P/E för 2016 på 13.83)

YOC på förra årets UTD: 5.22% att jämföra med ett snitt på ca 3.5% de senaste 10 åren.
seb

En stabil spelare på en marknad med få konkurrenter. Jag gillar banker av några enkla anledningar. Framförallt för att jag tror att banker i allmänhet alltid kommer tjäna pengar. Finns det inga banker som tjänar pengar tror jag att det blir väldigt svårt att hitta företag som gör det över huvud taget. Givetvis kan perioder av låga räntor eller stora kreditförluster sänka en eller annan bank. Jag har dock svårt att se att någon av de stora i Sverige skulle göra Deutsche Bank sällskap i närtid. Jag tror inte heller att ränteläget varar för evigt. Efter regn kommer solsken som Roland sa, och det är enligt mig alltid trevligare att köpa när det regnar. 

Inköpt för P/E: 9.11 på förra årets vinst. ( Jag hoppas SEB kan göra en femma i vinst i år vilket skulle ge ett P/E för -16 på 13.78. Det är lite över snittet för de senaste 10 åren men å andra sidan är 5 sek i vinst även det rejält under. Normaliseras vinsterna långsiktigt så kommer P/E talet att bli mycket lägre på inköpspriset.

YOC på förra årets UTD: 7.61% att jämföra med ett snitt på runt 5% de senaste 10 åren. Även om utdelningen skulle sänkas för att anpassas till vinsten (jag tror den behålls om de klarar att komma över 5 sek). Sänks den till 4 sek blir YOC ändå 5.8%, fortfarande över snittet.

Sampo_Group.svg

Sampo är ett bolag jag sneglat på länge men alltid tyckt varit för dyrt och för svårvärderat. Mest för att det är 50/50 bank och försäkring, två i sig svårvärderade men väldigt lönsamma branscher. Nu blev det äntligen så billigt (tack vare Nordea) att mitt inköpspris nåddes. Det var försäkringsdelen jag ville åt (en annan av de branscher som jag tror kommer tjäna pengar in i oändligheten förutsatt att de inte köper fonder hos Lehman Brothers) samtidigt som jag behövde snitta ned mig i Nordea (enda banken jag köpt alldeles för tidigt). Så två flugor i en smäll och fiat lux: Sampo ligger nu och skvalpar i portföljen. IF blir ett fint komplement till mitt innehav i Gjensidige och kan förhoppningsvis kompensera för Nordeas fadäser när det kommer till Sampos resultat.

Inköpt för P/E: 12.39 på förra årets vinst. Även här räknar jag med lite lägre vinst så ett P/E tal på 13-14 är nog att räkna med på inköp. Nuvarande P/E ligger någonstans kring snittet för de senaste tio åren.

YOC på förra årets UTD: 5.85% att jämföra med ett snitt på ca 0.5% över snittet för de senaste 10 åren. Jag tror inte Sampo kommer att sänka sin utdelning så länge inga större katastrofer skulle inträffa och sänka försäkringsresultatet för i år. Jag tror den kommer ligga kvar.Efter bankerna kommer en telekom/industri/teknik-jätte…
ericsson-logo

Ett av årets mest hatade bolag har sjunkit som en sten. Ned 26% på tolv månader. Dåliga utsikter och behov av besparingar har såklart motiverat ett tapp. Mitt riktpris började lysa grönt och jag köpte in mig. Ericsson är en fin del av Sveriges industri. Det är ett lika bra långsiktigt spel på IoT som något annat (då ingen riktigt vet vilka som kommer bli vinnarna där) och de kommer antagligen få fortsätta bygga nät över hela världen även i fortsättningen. När motvinden vänder kommer aktien att värderas upp igen. Tills dess hoppas jag på en fin utdelningsresa.

Inköpt på P/E: 14.39 på förra årets vinst. Jag räknar med ungefär samma vinst i slutändan varpå P/E-talet kommer ligga kvar och skvalpa runt 14. Ericsson har länge handlats kring P/E-tal på över tjugo. Vi får se om värderingen kommer tillbaka dit eller om 15 är det nya svarta. Bra på utdelningar har de i vilket fall varit länge.

YOC: 6.17% på förra årets utd. Även om UTD nästa år skulle sänkas till 3 kr blankt så innebär det en YOC för mig på 5% vilket får anses som generöst. Snittet de senaste tio åren ligger runt 3,5-4 %.

Och till sist en IT-konsult…
b3it

Det här en IT-konsult med inriktning på seniora medarbetare. DVS människor med minst 10 års erfarenhet i branschen. Det här gör att B3IT knappast kan räknas som ett budgetalternativ inom branschen men å andra sidan får man hoppas att den samlade kompetensen lockar kunder till företaget. Att det hitintills gått bra råder det inte något tvekan om. Företaget är utnämnt till DI Gasell inte mindre än fem gånger under de senaste 7-8 åren. Tillväxten för 2015 var 23%. Bolaget gör dessutom en fin vinst, har en generös utdelningspolicy i en ej alltför kapitalintensiv bransch. B3IT har dessutom vunnit flertalet priser i fråga om arbetsmiljö vilket borde vara en indikation på att de kan locka till sig än mer kvalificerad personal. Hade jag kunnat beskriva i detalj vad de gör när de sätter upp sin IT-arkitektur hade jag antagligen jobbat där själv. Jag vet bara att det är en växande bransch som borde vara relativt icke-konjunkturkänslig. En något annorlunda investering än de jag gör annars men å andra sidan är jag inte rädd för små bolag så länge siffrorna ser bra ut.

Inköpt för P/E: 16 på förra årets vinst. Jag räknar med en förbättring vilket skulle sänka det relativt höga P/E-talet (för branschen).

YOC: 4.28% på förra årets utd. Här finns såklart få garantier. Det är ett växande bolag utan egentlig historik då det först i år handlats på börsen. Bolaget har dock som policy att dela ut 2/3 av vinsten vilket på förra årets vinst och korrigerat för nytt antal aktier skulle ge strax över 4%. Håller tillväxten i sig räknar jag dock med en fin utdelningstillväxt.Sammanfattning/Disclaimer:

Det finns såklart inga garantier för att just de här investeringarna skall gå bra. Jag kan ha köpt ett gäng knivar lika gärna som ett par raketer. Själv är jag dock rätt trygg i mina innehav och tror att jag fått första inköp på bra nivåer. Drömmen är att det kommer ännu en krasch någonstans på vägen så att jag kan snitta ned mig. Ligger i alla innehav bara på en halv post. Följ absolut inga som helst saker som jag gör utan att vara medveten om att jag är en amatör som mest chansar med mina egna pengar. Det här är inte att räkna som några slags tips. Fråga din bank om du vill förlora pengar. Mitt samvete måste vara rent.

Med starka och fina bolag sover jag bättre om nätterna och skulle mot förmodan utdelningarna från förra året kvarstå så sitter jag på en storbank som delar ut lika mycket som ett enfastighetsbolag med preferensaktier gör. Går bankerna åt skogen får jag hoppas på att Eric eller B3IT kompenserar upp eventuellt fall.

Sammanlagd YOC för alla nya inköp ligger på 5.82%.FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...