Int. Kvinnodagen – Låt oss prata om kvinnor och barn som våldtas framför våra ögon

Imorgon (8e Mars) är det den internationella kvinnodagen. Imorgon (idag och igår) kommer också 1000-tals kvinnor att våldtas. Imorgon kommer också ett stort antal av de 10 000 barn som räknas vara förvunna i Europa att våldtas. Vad vi gör åt saken? Inte speciellt mycket…


Samtiden kan vara extremt uttröttande, ibland framkallande av illamående, ibland på gränsen till lyteskomik. Om Olof PalmeElise Ottesen-Jensen, och Raoul Wallenberg alla hade levt idag, då hade vi alla andra fått ställa upp oss på en rad. Sedan hade de, en efter en, gett oss varsin örfil så att klockorna ringde i öronen på oss. Jag vet inte om det är ett tecken på den extremt introverta och egocentriska tiden vi lever i eller om det bara är så vi människor är funtade men det är i vilket fall helt åt helvete det som pågår runt omkring oss.

Den internationella kvinnodagen är en dag, som då den instiftades, var tänkt att främja rösträtt för kvinnor som ett led i den dåtida så hippa socialistiska kampen. Idag är det en dag som normalt sett används för att uppmärksamma dels kampen för jämställdhet i allmänhet, och dels hur medveten man som individ är om denna kamp i synnerhet. Som en mindre kontroversiell prideparad. Jag är där, alltså har jag ryggen fri. (OBS twittraren har ingenting direkt att göra med artikeln, kanske bryr han sig på riktigt, kanske inte).

Precis som Sveriges folk (projicerat på våra folkvalda politiker) då och då gärna går i en parad för allas lika värde oavsett sexuella preferenser, så viftar vi gärna med flaggor och klappar oss på ryggarna för den grad av jämställdhet (egentligen minskad grad av ojämlikhet) vi uppnått. Och precis som vi sedan inte officiellt markerar mot länder som förföljer homosexuella, gör vi heller inte ett skit för de kvinnor som i dag behöver vårt stöd allra mest. (Margot Wallström frotterar sig tillexempel just nu med den för Fredspriset nominerade Nadia Murad samtidigt som hennes parti vill göra det ännu svårare för andra kvinnor som Murad att komma hit, hyckleri på avancerad level. Margot, det var för sånna här tillfällen som Hans Brask uppfann `brasklappen`). 


Även på den internationella kvinnodagen kommer tusentals kvinnor att våldtas i en konflikt vi själva slänger bensin på. De kommer att våldtas av soldater, av flyktingsmugglare, av gränspoliser, av internationella hjälparbetare eller av helt vanliga EU-medborgare. Därtill kommer ett stort antal av de 10 000 barn som beräknas vara försvunna i Europa våldtas även imorgon.

Vi skulle kunna erbjuda säkra vägar in till Europa, vi skulle kunna ge ut fler humanitära visa nu på studs. Vi skulle kunna häva transportörsansvaret helt och enas om en fördelningspolitik som gör att krisen kunde hanteras. Men vad gör vi? Vi bygger stängsel, vi skickar militärer och vi blundar. Vi skjuter tårgas och vi låtsas som att dem som flyr är brottslingar.

I Sverige är det faktiskt brottsligt att inte larma polisen om man ser att någon våldtas. Om man däremot ser på när tusentals kvinnor och barn våldtas är det fullt lagligt att blunda eller till och med hindra kvinnorna och barnen från att fly.

Det borde morgondagen handla om och det är jag fullständigt övertygad om att både Elise Ottesen-Jensen och Olof Palme hade hållit med om.


Extramaterial:

Angående de nämnda positiva förebilderna:

Det hade naturligtvis kunnat vara andra människor som nämndes och man kan givetvis ha invändningar emot alla tre. Dock tycker jag inte att man skall förringa bra saker dessa människor gjort på grund av de dåliga. Så dålig var ingen av dem. Tillexempel Ottesen-Jensen var övertygad rasbiolog men stod ändå emot den rådande tidsandan när hon väldigt modigt tog upp kampen för kvinnans rätt till sin egen kropp genom användandet av preventivmedel.

I jämställdhetens namn så behövs det ju dock helt riktigt en kvinna till bland de nämnda positiva förebilderna. Gabriella Kassius är det inte många som känner till men hon arbetade sida vid sida av Raoul Wallenberg för att senare hamna i Sverige. I VI finns en väldigt bra artikel och intervju om och med henne. Läs den! 

Det är heller inte meningen att lämna Wallström helt ensam i snålblåsten. Även om det är hon som basunerar ut att hon träffar Murad så kan ni tillfoga alla hennes manliga kollegor så länge de inte öppet motsatt sig sitt partis politik. Wallström gör mycket bra på andra områden men i mina ögon är hon just nu en hycklare av stora proportioner.

Tack till dig på Twitter som gjorde mig uppmärksam på att vissa saker kanske behövde förklaras.

Övriga källor:

Human Rights Watch rapporterade så tidigt som 2012 om det sexuella våldet i Syrien

Artiklar på temat: 

Kvinna till kvinna om kvinnornas situation i flyktinglägren i Irakiska Kurdistan

Sexuellt våld en del av IS strategi. TT genom SVT

Kvinnor som försöker nå Europa via medelhavet utsätts för misshandel och sexuellt våld – SVT igen

Syriska barn sex-torteras av regimstyrkor för att straffa föräldrar

Lena Ag (kvinna till kvinna) i SvD: Blunda inte för det sexuella våldet i Syrien

Syriska fångar vittnar om sexuellt våld – från DN

Sexuella övergrepp i turkiska flyktingläger

Mina egna artiklar om Syrien:

Del 1: Hur började det?

Del 2: Måste alla komma hit?

Del 3: Varför drunknar barnen?

Del 4: Var är flyktingkvinnorna?

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...