Avanzabloggarnas favoriter – mina tankar om bolagen (och bloggarna)

I veckan har Avanza-bloggarna, på uppdrag av banken med samma namn, presenterat sina favoriter bland sina utdelningsaktier. Detta som ett led i, antar jag, att pusha lite för den nordiska utdelningssäsongen vilken för egen del kickar igång med Nordeas utdelning nu senare i Mars. Bloggarna har valt ut en rolig men brokig skara aktier att presentera. Dessa aktier tänkte jag nu titta lite närmre på samtidigt som jag får en chans att pusha för några av de bloggare som jag själv följer.

Alla aktier är kanske inte sånna jag själv hade börjat med i en utdelningsportfölj men det är heller inte några dåliga förslag.

Vilka aktier valde bloggarna?

Två bloggare valde Castellum. En röst var fick inhemska NGS-Group, Beijer Alma, Bettson och Investor medan två röster lades på kanadensiska Boston Pizza och Northwest Healthcare. Inget av bolaget ingår just nu i min portfölj men två av dem finns på min bevakningslista och några av de andra är sådana som jag då och då kikar på.

Börjar vi med Castellum så är det inte mycket att orda om, jag hade gärna ägt bolaget. Ett fastighetsbolag med fins utdelnings- och intjäningshistorik. Bolaget är dock ett av de bolag som för mig alltid känns för dyrt och jag har väldigt svårt att se mig själv köpa in mig i det så länge fastighetsmarknaden inte korrigeras rejält. Å andra sidan kommer jag stå med kniv och gaffel i händerna om så skulle ske. Castellum presenteras av Petrusko och Trygg Framtid. Petrusko är en blogg jag följt av och till i många år. Han har utvecklats ifrån att handla med en massa dynga (om jag inte minns fel om 2008-2009 någon gång) till att nu vara utdelningsaktiernas förkämpe. Han är bra på att rota fram utländska utdelningsaktier och våra portföljer korrelerar ofta mer än andra bloggares. Därmed inte sagt att jag håller med om allt han skriver. Bland annat kommer jag inte överens med hans syn på valutor. Trygg Framtid är en gedigen blogg och en bra källa till info för den som är intresserad på området.

NGS-Group är en sådan där aktie som snabbt och från nästan ingenstans blivit väldigt populär i blogg-sfären. Själv är jag dåligt insatt men vet att det handlar om bemanning inom vården och att de delar ut hyggligt med pengar. Antar att caset handlar om hur man tror marknaden för inhyrd personal inom vården utveklar sig (bet på Sveriges ekonomi i stort?). Den som rekar NGS-Group är ingen mindre än Aktieingenjören. En blogg som i mitt tycke är en av de mer gedigna på scenen. Den läser jag gärna även om vi sällan tittar på exakt samma bolag.

Industrikoncernen Beijer Alma valdes av Spartacus, som för övrigt är ännu en av bloggarna som jag helst läser. Aktien har ingått i min portfölj tidigare och kommer nog att göra det igen om marknaden tar sig nedåt tillräckligt mycket. Väldigt fint bolag och intressant blogg jag hänger en del på.

Bettson rekas av Snåljåpen som i samma andetag även på ett bra sätt förklarar vad han tycker att en bra utdelningsaktie skall innebära. Bra blogg även om det inte är en av dem jag läser först. Bettson som bolag är det inget fel på. Precis som Castellum är det dock alltid dyrt i mina ögon och alltid riskfyllt. Nu senast är det Brexit som spökar och frågan är hur ett utträde kommer påverka den europeiska spelmarknaden. Ligger exempelvis massor av EU-licenser på brittiska öar (även om Bettson har sitt på det torra där).

Investor är sist ut bland de föreslagna svenska bolagen och det är bloggen Finansmamman som rekommenderar bolaget. Investor är Sveriges kanske kändaste investmentbolag och borde inte behöva någon presentation. Jag var nära köp sista svängen nedåt nu i Februari men skulle vilja komma in någonstans runt 4.5% direktavkastning. Vi får se om det blir så. Bloggen är ingen jag följer på jättenära håll då jag mest har intrycket att det är en kort redogörelse för vad hon själv sysslar med.

Två utländska bolag rekas och inte helt oväntat är det två av bloggvärldens större spelare som sticker ut hakorna. Den ena är Stefan Thelenius, som rekar Boston Pizza, och den andre är Gustav på Gustavs Aktieblogg som sin vana trogen rekar ett utländskt bolag i Northwest Healthcare. Om bolagen har jag inte så mycket att säga. Jag är för dåligt insatt helt enkelt och kommer heller inte sätta mig in i NWH, då jag redan har OHI i portföljen. Båda bloggarna är dock väldigt bra, Stefan håller sig närmre mina preferenser medan Gustav verkar göra det till en sport att hitta små bolag så långt bort som möjligt.


Vilken är min/a favoriter?

Jag tycker egentligen inte om frågeställningen då jag gillar alla bolag som jag finner bra, men bara så länge som de presterar så som jag vill att de ska göra. Jag har för tillfället 27 innehav och bland de senaste bolagen jag köpt finns bl.a Millicom (SE), OHI (US) och Emera (CA). På bevakningslistan finns bl.a Tikkurila (FI), SEB(SE), WPC (US) och Hafslund (NO) bland de företag som ligger närmast mina inköpspriser.

Som framgår i min presentation så tycker jag inte om att reka företag till någon annan. Jag diskuterar dem gärna för input men beslut får människor ta för sig själva. Hela mina filosofi bygger på att om någon skall förlora alla mina pengar så är det jag själv (den filosofin kan jag dock även rekommendera andra).

Vad tycker ni om ovan nämnda bolag? Vilka är era favoriter?

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...