Senast lästa bok – Recension av Mina medfångar av Michail Chodorkovskij

Bara den mycket naive inlåter sig i samtalet. Fast behovet att prata är starkt och de naiva är många“ – Chodorkovskij. S 43

mina-medfangaradlibris

Titel: Mina medfångar

Författare: Michail Chodorkovskij

Utgiven av: Ersatz 2015 i Stockholm

Antal sidor: 93

Kort beskrivning: Putins fängslade opponent, och fd. Oligarken Chodorkovskij beskriver Rysslands korrupta rättssystem innifrån ett fängelseläger som kallas zonen av fångarna. Korruptionen och uppgivenheten gestaltas genom att Chodorkovskij ger liv åt sina medfångars öden efte det att han släppts och gått i exil.


Den senaste boken jag läst är ett av mina fynd under årets bokrea. Michail Chodorkovskijs Mina medfångar är en kort och naken bok om vardagen i ett ryskt straffläger, eller ´zonen´som fångarna själva kallar det.

Om Michail Chodorkovskij

Chodorkovskij var en gång i tiden Putins främste utmanare och en av världens rikaste män. År 2003, efter ha gått i klinch med Putin och den grupp av f.d KGB höjdare som omgav (och fortfarande omger) honom, arresterades Chodorkovskij och dömdes till 8 års fängelse. Att han arresterades hade naturligtvis lite att göra med de brott han dömdes för, istället skulle han bli ett exempel på vad som händer med dem som går emot makten. Chodorkovskijs företag försvann under en tvångsförsäljning och mycket tyder på att ägaren av konkurerande Rosneft hade ett finger med i spelet. Chodorkovskij själv gick i exil efte sitt frigivande år 2013. Ifrån sin exil har han fortsatt kritisera Putins styre och den korruption som genomsyrar det ryska systemet. Ryssland har svarat med en arresteringsorder för ett mord Chodorkovskij tydligen skall ha beordrat på en borgmästare i Ryssland år 1998.

Om Mina medfångar

Det är en brutal och naken skildring av livet i det ryska rättsystemet. Ett system där det snabbt blir uppenbart att rättvisan packat sin väska och gott för många många år sedan. Chodorkovskij skriver inte om sig själv, istället beskriver han i små korta kapitel en rad livsöden han stött på under åren i fångenskap. Där finns tjallaren Bondar, tv-reparatören Valentin och narkomanen Sergej. Alla har de en egen historia som Chodorkovskij berättar i sin alltför korta bok. Det är en rak berättlse om ett korrumperat system och människorna som sitter i kläm inom det. Oavsett om människor är skyldiga eller inte så förtjänar de alla en rättvis prövning. I Ryssland är det väldigt få som har den ynnesten.

Ett favoritcitat: ”Ingen går säker för tiggarstaven och fängelset“ s 9. Ett citat som kan ses som pricksäker galghumor. Vi snackar ju om en av världens före detta rikaste människor som under 10 år fick dela en skitig barack med vanliga kriminella människor från gatan.

En brasklapp om Mina medfångar

Det är lätt att tro att Chodorkovskij är någon slags oskyldigt dömd ängel när man läser hans bok samt artiklar om honom. Inte för att han beskriver sig så, det behöver han inte, utan för att bilden han ger av det korrupta systemet inte lämnar något utrymme till andra tolkningar. Chodorkovskij var dock en oligark med nästintill garanterat 1000-tals liter blod på sina händer. Vem vet, kanske har han till och med mördat borgmästaren under 1998. Detta gör dock inte boken mindre intressant och tar inget från de människoöden som Chodorkovskij beskriver.

Betyg: GGGG (4 starka G)

Omdöme: 

Det är en bok skriven på avrivna papperslappar direkt i ett ryskt fängelse av Putins störste opponent, kan det bli ointressant? Nej det kan det inte. Speciellt inte när hela boken tjänar till att blottlägga ett korrupt system och ge människorna som sitter fast i det en röst som talar till miljoner. Det är en viktig bok, en bra bok och en bok ni helt klart skall läsa enligt mig.

Länkar som tar er vidare: 

Recension från DN (som tyvärr bara kan ses av prenumeranter)

Recension från GP som är öppen för alla

Artiklar:

Chodorkovskij – Putins fånge, 2009 i Svenska Dagbladet

Ryssland efterlyser Chodorkovskij internationellt. 2015 i Affärsvärlden

Hemsida:

Michail Chodorkovskijs egna hemsida där han bedriver opposition från exil och propagerar för frisläppandet av politiska fångar i Ryssland (på engelska)

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...