Del 3. Varför drunknar barn i Medelhavet eller fryser ihjäl på vägen hit? Svaret chockerar

Visste du att vi i EU mer eller mindre är direkt ansvariga för att barn dör varje dag? Inte bara genom att vi krigar i Syrien (se del 1) utan även genom på de sätt vi agerar för att minska antalet människor som faktiskt lyckas ta sig hit. Ibland med våld (se del 2), ibland med regelrätta hinder.

Oavsett vad folk tror så är EU ett relativt välbevakat område. Hade inte de flesta länder enats om att människor med skyddsbehov måste ha rätt att söka sig till oss för skydd så hade inte en jävel lyckats ta sig hit. I Sverige och inom hela EU* så har man enats om lagar som slår fast människors rätt till skydd från krig och annan förföljelse. Det här gör att vi, tillsammans med andra länder som inte vill vara öppet rasistiska, faktiskt måste pröva alla fall där människor vid våra gränser säger att de söker asyl pga att de har ett behov av skydd. Inget konstigt i det och precis som det skall vara.

Vi kan alltså inte minska antalet människor vid våra egna gränser som får sin rätt prövad, det skulle vara olagligt. Så är det även för exempelvis Tyskland som, precis som vi, har en relativt human asyllagstiftning tack vare att vi förbundit oss att följa EU:s direktiv. Det här gör att det enda sättet för oss, och andra normala länder, att minska antalet människor som kommer hit är att hindra så många som möjligt ifrån att faktiskt nå våra gränser. Så länge vi inte direkt utsätter dem för våld så finns det nämligen inget i våra lagar som säger att vi inte får hindra dem från att nå hit.

Ni kanske tycker det låter märkligt. – Vadå hindra dem? Det är det väl ingen som gör? Det skulle ju vara fruktansvärt cyniskt och inhumant?

*Uppdatering 9/3: EU har gjort en deal med Turkiet och Grekland. EU skall kunna skicka tillbaka alla ovälkomna flyktingar till Turkiet i gengäld betalar vi väldigt mycket pengar till Erdogan som firade genom att storma regeringskritisk tidning och slänga 180 människor i fängelse för förolämpning. De nya reglerna kommer med största sannolikhet att innebära att vi, förutom att vi förhandlar med en skurk igen, dessutom gör det stört omöjligt för folk ur andra krigsdrabbade länder än Syrien att ta sig landvägen till säkerheten. Här är en artikel i SvD som förklarar vad det handlar om. Vill man ha update på situationen för Europas migranter rekommenderar jag att man följer @louisedane @emmajpersson och @rickardolseke på Twitter. Alla tre väldigt uppdaterade och kunniga på sitt område. 

Steve Peers, professor i EU- och folkrätt på University of Essex och Emanuela Roman, kandidat i folkrätt från universiteten i Amsterdam/Palermo, förklarar här på ett bra sätt varför hela agerandet är väldigt tveksamt ur rättssynpunkt här. Texten är tung och på engelska men för den som vill ha mer på fötterna kan den varmt rekommenderas.

Det pratas om ”safe zones” på plats men glöm aldrig att det var sådana experiment som främjade etnisk rensning i både Bosnien och Rwanda.


Från Sverige till Syrien – vandrandes till fots genom Europa

För att förklara hur det ligger till så behöver ni följa med på den tur som flyktingarna tar för att nå oss här uppe i norr. I sann Vasaloppsanda så tar vi den från andra hållet och börjar i Sverige för att slutligen landa i Syrien (där vi blir avsläppta från en av Erdogans bussar).

Vi börjar hos oss i Sverige (150 000 asylsökande, OBS ej beviljade):

Vi i Sverige har tagit emot jättemånga flyktingar i förhållande till Danmark. Jättefå i förhållande till Turkiet och så kan man hålla på ett bra tag. Det blir ofta en ändlös debatt. Nu är det dock nog och våra politiker har infört gränskontroller (vilka i sig är helt meningslösa eftersom det fortfarande inte hindrar någon att söka asyl. De enda som stoppas är möjligen pendlare utan leg), samt ålagt tågbolagen med transportörsansvar (vad det innebär kommer vi till senare). Samtidigt tycker Stefan Löfven, vår statsminister, visserligen att vi kan ta emot fler flyktingar men att EU i så fall gemensamt skall dega upp. Något resten av EU naturligtvis inte är sugna på. Det är ju syriska flyktingar vi snackar om, inte franska sockerbetebönder.

* Uppdatering 9/3: Sveriges regering lade den 24 Nov -15, och den 11/2 – 16 fram lagförslag och åtgärdsprogram som enbart syftar till att hindra människor ifrån att ta sig till Sverige. Remissen skall vara klar imorgon den 10/3 -16. En bra sammanfattning hittar ni här. Till de sämsta punkterna i regeringen ogenomtänkta och populistiska förslag hör begränsning av anhöriginvandringen. Något som ännu mer kommer begränsa kvinnor och barns möjligheter att ta sig ut ur krigszoner. 

Vill man protestera mot reglerna kan man skriva under Folkkampanj för asylrätts namninsamling här. 

På väg till Syrien så passerar vi Danmark (ca 15 000 asylsökande, OBS ej beviljade):

Här gör man allt för att flyktingarna inte skall vilja stanna. Senast stiftade man till och med en ny lag som säger att flyktingarnas värdesaker skall beslagtas vid gränsen för att betala för deras uppehälle. Danmark stänger inte sina gränser eftersom det skulle innebära att fler människor är tvungna att söka asyl hos dem. Istället inför man nya lagar och basunerar ut dem överallt så att flyktingarna skall bli rädda för att försöka söka asyl i Danmark. När de väl når dit skulle de nämligen på precis samma sätt som i Sverige vara berättigade till prövning av skyddsbehov enligt den danska lagen (genom EU-lagarna). Oppositionen i Danmark har kallat de nya lagarna för omänskliga. Det är rätt uppenbart att Danmark gärna ser att någon annan tar ansvaret.

Sedan är vi i Tyskland (291 000 asylsökande, OBS ej beviljade):

Tyskland har precis som Sverige redan tagit emot många flyktingar (helt normalt enligt våra lagar, ja ni börjar förstå). Nu börjar det dock knorras friskt även i det numera annars så liberala Tyskland. Precis som i Sverige hindrar dock grundlagen politikerna från att frångå asylrätten vilket leder till att man använder EU som instans för att hindra flyktingarna att ens komma dit. Merkel menar tillexempel fortfarande att det är en ”humanitär skyldighet” att ta emot flyktingar men att det borde vara Turkiets ansvar (som redan tagit över 2 miljoner). Tyskland har även infört gränskontroller mot Österrike.

Österrike då (81 000 asylsökande, OBS ej beviljade):

Österrike har precis beslutat att 500 militärer skall vakta gränsen mot Slovenien. Detta för att kunna förhindra människor som vill vidare mot Tyskland och Norden att sätta sin fot i landet. Vi skulle då nämligen kunna hävda att de var Österrikes ansvar och därmed skicka tillbaka allihopa dit. Människorna får helt enkelt valet att söka asyl på plats eller att vända om. Österrike har dessutom som första land brutit mot sina lagar (och våra) och begränsat asylrätten. Något som Tyskland och Sverige gudskelov ännu vägrar göra. Österrike har satt en gräns på 127 000 människor över 4 år. Resten får dö (klart ingen sagt så men det är ju vad det innebär).

Slovenien som tagit över transitsträckan från Grekland sedan Ungern mött flyktingar med tårgas (Väldigt osäkert antal och de flesta på väg):

*Uppdatering 9/3: Slovenien har från och med midnatt 9/3 -16 stängt sina gränser helt. Nu kommer människor bara igenom med giltiga resedokument och visa. Svt skriver om detta här.

Slovenien framstår hittills som ett humanitärt ljus men har nu föreslagit en gemensam kontroll med Grekland och Makedonien. Eftersom Grekland släpper igenom alla människor och Österrike stänger dem ute blir de flesta just nu fast i Balkan-länderna. Små och fattiga länder, helt utan kapacitet att ta hand om frysande och hungrande barnfamiljer i tusental. Om de får bidrag av oss för hjälpen? – Glöm det. Balkanländerna samt Österrike har nu infört en maxgräns: högst 580 människor om dagen får passera gränsen mellan respektive land (flyktingar dvs, inte tjocka turister som vill titta på misären).


Detta har lett till korvstoppning i Grekland (250 000 – 300 000 per år men svårt att säga hur många som stannat):

Grekland reagerar nu på de angränsande ländernas max-kvot. Innan så har Grekland släppt igenom alla flyktingar i förhoppning att de inte skall stanna i landet. Grekland som brottas med stora ekonomiska problem och hög arbetslöshet står helt handfallna inför flyktingvågen och har helt enkelt inte resurser att ta hand om dem som kommer (om vi hjälper Grekland? Glöm det vi har nog med beef med deras banker). I ett försök att få människor att stanna i Turkiet så slutar nu Greklands alla färjebolag att ta med flyktingar från de yttre öarna in till fastlandet, istället skall de motas tillbaka till Turkiet. Det gör naturligtvis att folk fastnar på öar med ännu sämre villkor.

Uppdatering: 2/4 -16. Grekland förvandlas allt mer till ett Europeiskt koncentrationsläger för flyktingar. Innanför stängsel samlas barn och vuxna upp i väntat på avgörande av deras öden. Samtidigt fortsätter våra liv precis som vanligt. UNHCR sågar upplägget och menar att människor interneras mot sin vilja. 

 

Turkiet – landet som tagit flest på vägen till Sverige och mer än dubbelt så många som alla andra ihop (ca 2 miljoner flyktingar uppehåller sig i Turkiet):

Som jag visade i förra delen så uppehåller sig enorma mängder människor i Turkiet. Förhållandena i lägrena är fantastiskt usla och som ni läste så fryser folk ihjäl nu under vintern. Turkiet har fått sjukt mycket pengar av EU men inte till filtar. Pengarna skall gå till att bevaka sin egen kust samt på andra sätt stoppa flyktingar från att nå Europa. Det härliga landet Turkiet själva tycker nu att Syrien får ta sitt egna ansvar och har nu enligt Amnesty börjat bussa tillbaka flyktingar in i det krigshärjade landet. Dessutom har man nu bett NATO om hjälp för att stoppa och köra tillbaka de gummiflottar man själva missar, allt med EU:s goda minne.

Uppdatering: 02/04. På något sätt har nu julstöket hunnit lägga sig och det som varit känt sedan nov -15 är nu äntligen på tapeten. Att Turkiet kör tillbaka flyktingar över gränsen till Syrien för att slippa ta hand om dem. 


Varför går då människor hela vägen om det är så farligt? Om de nu har råd att betala smugglare varför flyger de inte? Varför denna livsfarliga resa där så många dör?

Svaret på den frågan finns i ett helt sjukt EU-direktiv från 2001. Vi låter dem helt enkelt inte ta flyget utan tvingar dem ut på havet. Vi är direkt ansvariga för alla som dör på flykt. Direktivet innebär nämligen att alla flygbolag, rederier osv som transporterar personer utan dokumentation måste betala alla kostnader som tillkommer för att skicka tillbaka personerna till sina hemländer om de inte får asyl. Något som naturligtvis är helt orimliga kostnader för researrangörer som då nekar alla människor som skulle kunna tänkas vara flyktingar för att vara på den säkra sidan. Resebolagen har helt enkelt inte möjlighet eller resurser för att avgöra om någon uppfyller kriterierna för att få asyl eller inte. Det är alltså detta direktiv som tvingar människor ut på medelhavet i små gummiflottar inte att det inte finns flyg att ta. Hela grejen förklaras jättebra av Professor Hans Rosling i den här filmen, se den:

Detta innebär alltså helt enkelt att varje litet barn som drunknar i havet gör det för att vi inte vill att de ska komma hit. Hade vi brytt oss hade vi låtit dem flyga men det ska inte vara enkelt att ta sig hit. Då hade ju folk kunnat göra det i mycket större utsträckning (tycker ni att jag tar i? Hur skulle ni då vilja förklara det?). Istället fortsätter vi försöka stänga även den illegala vägen till fots genom att sätta in skurkstater och NATO för att jaga gummibåtar på havet (det sitter aldrig några flyktingsmugglare i dessa båtar, gå inte på den lätta).

Sammanfattning och reflektion:

Tillsammans med alla hinder längs vägen och transportdirektivet har vi gjort det förbannat svårt att ta sig hit. Ändå är folk inte nöjda. Ändå ska vi bränna ned de fallfärdiga husen som de stackars vinnarna i kapplöpningen fått att bo i. Ändå ska vi ta hit polacker som beväpnade med järnrör går amok på flyktingförläggningar.

Flyktingpolitiken har inte nått sånna här lågvattenmärken sedan vi vägrade ta emot både judar (före kriget vände) och romer (öht) under andra världskriget och istället skickade runt ansvaret på andra. När vi blickar tillbaka på den här tiden kommer vi att skämmas. Vi kommer resa minnesstenar över de tusentals små små barn som varje dag drunknat på haven på grund av att vi inte ville ha dem här. Våra barn kommer tycka att vi var dumma i huvudet och de flesta av oss kommer hävda att vi inget visste. Även fast vi alla naturligtvis vet att det varje dag dör en massa människor på väg till oss och att vi skulle kunna rädda dem om vi ville.

Vore jag politiker skulle jag arbeta för att direkt lyfta transportörsansvaret. Jag skulle sedan sluta ge pengar till Turkiet och Ungern för stängsel och patruller. Istället skulle jag se till att UNHCR fick nog med filtar så att barnen inte behövde frysa ihjäl. Sverige skall heller inte ansluta sig till någon slags koalition – om vi inte tänker ta emot flyktingarna skall vi heller inte skapa fler. Dessutom borde Sverige på alla sätt man kan markera stenhårt mot länder som uppför sig svinaktigt i fråga om asylrätten. Det krävs mod för att gå emot strömmen och våga göra annorlunda saker, men vi är ett modigt och annorlunda folk alltså är jag övertygad om att vi kan lösa frågan på ett sätt som gör oss stolta även i framtiden. Tänk mer Raoul Wallenberg och mindre Jönssonligans Wall Enberg. 


Övriga källor: 

Övriga delar i serien:

PS. Får ibland frågor om det är ok att dela inlägg jag skrivit. Det är helt i sin ordning. Dela gärna, eller tagga folk, så mycket ni vill om ni menar att det finns andra som skulle kunna vara intresserade av det jag skriver.

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...