Aktieportföljens Q4-rapporter – Toppar och floppar (Gjensidige, PayPal, TJX och Fortum)

Q4:an har trillat in för i stort sett alla mina innehav och det börjar bli dags att summera detta på något sätt. Jag är inte den som tittar speciellt mycket på kvartal för kvartal. En kvartalsrapport ger en hint om vart året är på väg och hur läget ser ut. Inte så mycket mer för det långa perspektivet. Intressantare är då q4an då årsresultaten trillar in. För min portfölj har det inneburit väldigt många resultat som hamnar någonstans mellan godkänd och bra i betygsskalan.

Allmän reflektion är att bolagen tjänar bra med pengar och att världen tuffar på så länge man inte är tugnt investerad i råvaror (2016 kan vara året då kniven studsar iofsig). Jag har ingen ambition att gå igenom alla bolag i min portfölj så istället har jag valt ut några toppar och en flopp att presentera här på bloggen.

Toppar:

Flopp:


 Foto: Gjensidige/Jo Michael Figueiredo.

Foto: Gjensidige/Jo Michael Figueiredo.

Gjensidige är egentligen ett företag som ni alla borde känna till redan. De kränger försäkringar av all dess sort och är aktiva på hela den nordiska marknaden samt i Baltikum. Marknadsledande i Norge, liten lirare i Sverige och medelstor aktör på övriga marknader.

Kommentar Gjensidiges resultat

Combined ratio ned på 83.7% jämfört med 86 % förra året, (Combined ratio är det mest använda, och antagligen det viktigaste, nyckeltalet för att se om ett försäkringsbolag tjänar pengar och hur lönsamt det är. En bra genomgång hittar ni här hos Aktiefokus.

Så här låg har den aldrig varit och visar att Gjensidige har haft ett väldigt bra år (vilket även syns i de andra nyckeltalen samt övriga kvartalsrapporter). Den här ration kommer inte at bestå över tid utan Gjensidiges prognos för nästa år ligger inom det normalare intervallen 86-89% (vilket fortfarande skulle betyda att Gjensidige tjänar löjligt mycket pengar på sin verksamhet).

Premiemintäkterna (det som folk och företag betalar för sina försäkringar) ökade i runda slängar med 1 miljard eller 5.4%. En tillväxt byggd på både förvärv och organisk tillväxt. 

Allmänna iakttagelser

Den norska marknaden ser ut att gå bra där man ökar sitt avstånd till den näst största aktören IF. Premieintäkterna ökar och combined ratio är låg. Allt tecken på att de verkligen vet vad de håller på med. 

Utdelningen från Gjensidige svajar alltid lite. Detta beroende på att dem har satt utdelningsmålet till 70% av vinsten efter skatt och, istället för att ha som mål att alltid höjda den, har som ambition att utdelningen skall vara hög och stabil. I år landar den på 8.4 NOK vilket ger mig (min inköpskurs är på 114,87 NOK eller 117.21 SEK med dåvarande växelkurs) ca 7% med dagens växelkurs. Två kronor är utdelning av överskottskapital och skall inte ses som återkommande men även utan dessa blir utdelningen på 6.4 Nok vilket är ca 8.5% högre än förra årets 5.9 Nok.

Jag kommer inte öka i Gjensidige eftersom jag inte tycker att de är billiga längre, Dessutom har jag redan en full position.


paypal

Bild lånad från paypal.com

Paypal erbjuder betalningslösningar över internet och får ses som världsledande inom området. De används av mindre handlare världen över och garanterar en säker handel. Paypal var länge en del av Ebay.com men noterades 2015 som separat bolag. Paypal är ett bolag jag äger som inte delar ut några pengar men där jag bettar på att vi har en framtida Aristokrat i uppbyggnadsfas, alternativt tillväxt-case deluxe. Paypal går enligt mig lite under radarn i skuggan av andra IT-bolag och värderas inte lika svindyrt som många andra aktörer på nätet.

Kommentar PayPals resultat

Jag tycker det är svårt att jämföra ny-introducerade bolags resultat långt bak i tiden så jag koncentrerar mig med Paypal på vad som hänt i år jämfört med förra året. 

Till att börja med så slog Paypal analytikernas förväntningar (för dem som nu bryr sig om sånt och kan bena ut när man skall lyssna på dem och när man inte skall bry sig). Omsättningen ökade år till år 15% och antalet aktiva kunder ökade med 11%. EPS ökade med 19% och företaget växte både organiskt och genom förvärv. De introducerar dessutom en buyback-plan på 2 milarder vilket får anses vara ok till dagens pris.

Allmänna iakttagelser

Paypal räknar med att växa 15-20% under nästa år med och jag tror de kan fixa det. För mig är företaget ett rent tillväxt-case och skulle den avta så kommer jag nog sälja bolaget illa kvickt. Vad jag tror och hoppas är dock att Paypal kan fortsätta vara ett företag som tjänar riktigt bra med pengar.

Det finns såklart många aktörer som vill in på marknaden men PayPal var först och Paypal är än så länge störst. De har ett gäng innovativa lösningar på gång som breddar deras utbud och som betalningsalternativ för mindre aktörer på internet är de än så länge överlägsna. Jag kan inte spå in i framtiden och jag råder ingen att följa mina fotsteg men för egen del tycker jag att företaget känns spännande. Vissa människor „kryddar“ portföljen med obskyra skitbolag eller, för den delen, kvalitetsbolag på marknader så långt bort att ingen vet om landet finns på riktigt. Paypal är min krydda och vad det säger om mig som investerare får ni avgöra själva. 

Även här är positionen full och jag kommer inte öka mer i Paypal. 


TJX

Bild lånad från tjx.com

Här är ett företag som antagligen är rätt okänt i Sverige även om jag sett att det dykt upp på några ekonomibloggar då och då. TJX är ännu ett företag i gruppen av firmor jag själv gärna använder mig av. Bolaget driver kläd- och inredningsbutiker i USA och Europa under parollen „What is gone is gone“. I Tyskland, där jag håller till, har de butiker från syd till norr som erbjuder märkeskläder till extremt förmånliga priser. Förutom kläder säljs även skor, accessoarer och heminredning. 

Jag har själv handlat i de här affärerna i åratal innan jag blev ägare. Där andra outlets alltid bara har en massa skit som samlar damm till höga priser är TK-Maxx (som kedjan heter i Tyskland) en aktör där utbudet ständigt byts ut och kläderna faktiskt är prisvärda. 

Kommentar om TJX:s resultat

EPS ökar med 12% år för år vilket får anses väldigt bra. Det viktigaste nyckeltalet för retailers är annars försäljning i redan existerande butiker jämfört år för år. Här fortsätter TJX sin stabila klättring uppåt och kan uppvisa en tillväxt på 2% för 2015 över 2016. 

TJX delar ut rätt dåligt med pengar (blir ofta så med företag som växer år till år, värderingen klättrar alltid lika snabbt som utdelningen varpå den senare ser ut att stå still) men höjer sin utdelning desto snabbare. I år höjs utdelningen för 19e året i rad och det med hela 20%.

Allmänna iakttagelser

TJX ingår i något jag brukar tänka på som en tillväxtdel av min portfölj, både när det kommer till utdelning och när det kommer till faktiska vinster. Det är ett företag som jag utnyttjar själv och de har en affärside som borde kunna funka väldigt bra även i sämre tider, kanske till och med bättre. 

Här sitter jag på ungefär 3/4 dels post vilket innebär att jag kommer öka det någon gång när marknaden värderar allt i hela världen som skit igen. Kanske nästa år, kanske redan på måndag. Just nu är dollarn dyr vilket gör att jag behöver ett ännu bättre faktiskt pris för att tycka att det ska vara intressant att handla amerikanska bolag.

FORTUM_LOGO_RGB

Bild lånad från fortum.com

Finskt bolag noterat i Helsingfors. Handlar med el. Har tidigare ägt väldigt mycket el-nät men har nu sålt av och vill koncentrera sig på att producera och kränga energi.

Kommentar om Fortums resultat

Fortum har under 2015 förlorat pengar. Stängningar av kraftverk har blivit dyrare än beräknat och låga elpriser har gett längre intäkter. Visserligen har försäljningen av elnätsdelen inbringat en väldig massa pengar och Fortums kassa är jättestor men samtidigt har verksamheten inte gått speciellt bra i år. Per aktie gör Fortum en förlust på 0.26 € per aktie vilket räddas upp av försäljningar som då ger ett resultat på 4.66 € sammanlagt. Omsättningen är över 10% sämre om man tittar på verksamheten som finns kvar och det är inte att överdriva när man säger att Fortum har en hel del att jobba med tills nästa år.

Utdelningen blir 1.1 € vilket kan tyckas idiotiskt men tanke på resultatet. Med den kassa som Fortum besitter så känns det ändå logiskt att de behåller utdelningen och hoppas på bättre tider i framtiden.

Allmänna iakttagelser

Fortums Q4a inleds med ett nedisat träd. Kanske är det drömmen de när om en riktig vargavinter som skall rädda elpriserna, vad vet jag? I år har den i vilket fall inte kommit. 

Man kan tycka att Fortum ändå går ok med tanke på hur mycket pengar som ändå kom in i år men jag är inte en av dem som tycker så. Alla pengar som Fortum nu kan lägga på hög kommer utav försäljning av investeringstung men stabil verksamhet, inte av produktion/försäljning av el. Då kan man fråga sig: Är Fortum ett företag som sysslar med att kannibalisera sig själv och sälja sina egna kroppsdelar (vilket säkert kan vara ett bra drag för framtiden iofsig) eller skall det syssla med elproduktion och försäljning? 

Jag tycker som glad amatör och minoritetsägare att förra året såg rätt kasst ut. Blir 2016 inte bättre kommer jag nog sälja Fortum. Har ett gav på runt 14.5 € vilket naturligtvis ger en fin direktavkastning men den kan jag å andra sidan få någon annanstans. Jag hoppas priset klättrar över mitt GAV innan utdelningen. Då kommer jag sälja för att bara återinvestera i Fortum om 1. Deras verksamhet blir stabilt lönsam eller 2. Priset går ned så mycket att det blir en straffspark. 


Bra extramaterial:

Gjensidige:

Nyckeltal för försäkringsbolag

Bloggaren Näringslivsnördens tankar om Gjensidige

TJX:

Positiv analys av TJX från SeekingAlphaThe Next King of Retail (gratis att skapa konto, rekommenderas)

Negativ analys av TJX från SeekingAlpha: TJX Companies Inc is a Risky Investment 

My Contrarian Adventure (Svensk blogg på engelska) om TJX

PayPal:

Positiv analys från SeekingAlpha: PayPal, the Best Way of Growing Mobile Payments Commerce 

Fortum:

Så här tycker Långsiktig Investering om det ”nya” Fortum

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...