Del 2. Ska alla komma hit? Varför då? Fungerar inte hjälpen på plats? (OBS VARNING FÖR STARKA BILDER).

Att det är många som flyr har nog de flesta förstått. Men varför flyr dom? Vart flyr dom? Och varför stannar dom inte i närområdet?

De som tittat på videon i första delen har så klart bra koll på varför människor flyr. Stora nationer spelar ett spel på Syrisk mark och spelets brickor består av olika arméer, förlusterna får civilbefolkningen ta. Men vad innebär det i praktiken? (Jag vill återigen varna för starka bilder, jag har använt mig av ögonvittnesskildringar från sociala medier för att göra orden mer verkliga och ibland kan de vara rent av obehagliga även om jag tycker att det är nödvändigt att se för att förstå). 

Sanningen är att människor flyr eftersom att människor annars dör

Diagram och statistik har alltid en avtrubbande verkan, det är lätt att tänka att det inte ser så farligt ur. Det blir helt enkelt bara siffror istället för människor. Men vad händer om ni tittar på bilderna här nedanför och jag samtidigt berättar att varje tom stol representerar någon i familjerna på bilderna som inte finns mer. Att varje tom stol representerar minnet efter någons pappa, mamma, son eller dotter i statistiken ovan.

Den brittiske fotografen Dario Mitidieri (@DarioMitidieri på Twitter) har på ett väldigt subtilt men kraftfullt sätt gestaltat krigets konsekvenser och realitet. Genom att lämna platser tomma för dem som familjerna förlorat på sin väg mot tryggheten visar han på ett väldigt konkret sätt hur kriget för många människor gör att vardagen aldrig blir sig lik igen. Deras pappor, mammor och barn kommer aldrig krama dem igen.

Det här är såklart den största anledningen till att folk flyr. De flesta som gör det har redan förlorat folk i sin närhet och i många fall även allt vad som en gång kunde kallas hem.

Vart är människorna på väg? Vilka länder tar emot flest flyktingar?

Det här har många människor hört förut men det tål att höras igen. Det är bara en bråkdel av människorna på flykt som når Europa. Sverige tar sedan tillsammans med Ungern, Tyskland och Serbien (Ej EU) ett enormt ansvar där andra rika länder vänder bort sina blickar helt.

De som tar mest flyktingar är dock såklart länderna i direkt anslutning till de krigsdrabbade områdena. Fördelningen ser ut ungefär såhär:

Lånad från BBC som i sin tur tagit statistiken från UNHCR

Lånad från BBC som i sin tur tagit statistiken från UNHCR

Inte mycket att orda om. Sverige tar, tillsammans med Tyskland och Ungern emot en stor del av de flyktingar som når EU. Den delen är dock sammantaget försvinnande liten jämfört med hur många människor som faktiskt befinner sig på flykt.

Varför stannar människorna inte i närheten? Varför fungerar det inte med hjälp på plats?

I viss mån fungerar det ju uppenbarligen, i alla fall på kort sikt. Miljontals flyktingar uppehåller sig strax bakom gränsen till närliggande länder. Huvudproblemet med dessa flyktingläger är att det är lägren mest sämst förutsättningar. De saknar ofta basala saker som rent vatten, filtar, mat och sängplatser. Länderna runt omkring gör allt de kan för att stötta flyktingarna men lägren är hjälplöst beroende av internationella frivilligorganisationer. Organisationer som nu efter något år inte alls har samma ekonomiska underlag att finansiera hjälp med. Tyvärr svalnar vårt intresse att hjälpa när konflikter pågått ett tag.

Värt att påpeka är att Syrien tog emot cirka 1 miljon Irakiska och Palestinska flyktingar innan konflikten spred sig. Ännu en anledning till att människor numera vill söka sig så långt bort från Terrorister och bomber som möjligt. (Se källor)

När nu konflikten pågått så länge, och allt mindre tyder på att den kommer få en lösning det närmsta årtiondet, så inser såklart fler och fler människor i de stora lägren att det inte går att stanna där. Kanske har man barn som inte får mat eller skolgång, kanske drömmer man om en egen trädgård vad vet jag? Det enda jag är personligen är säker på är att jag inte skulle stanna för länge här:

Sanningen är att innan de nått stabila länder så dör människor. Inte så konstigt då att de ger sig av

Nu kommer det en retorisk fråga och om ni läst hit ned så kommer ni såklart redan att veta svaret på den; Tror ni att det fungerar bra på plats när en far eller mor först riskerar sitt eller sina barns liv först såhär:

Såhär:

Eller såhär:

Om bilderna inte räcker så kan man genom bruset lyssna på vad folk som arbetar i och omkring medelhavet upplever. Varje dag sätts det på pränt av Peter Bouckaert, olyckssamordnare hos Human Rights Watch:

Som om om det inte vore nog med farorna som möter dem innan Europa så möts en stor del av flyktingarna som faktiskt når fram till EU:s yttre gräns av det här (Polis som sätter in tårgas och vattenkanoner mot människor som flyr för sina liv):

Det är lätt att lockas till att avfärda den sista bilden som något vi inte har att göra med. Sanningen är att Sverige, genom EU, sanktionerar precis det här samtidigt som vi jobbar för ännu hårdare kontroll vid de yttre gränserna.

När sedan de lyckliga som lyckats ta sig hela vägen fram äntligen blir tilldelade en plats i något av världens rikaste länder möts de tyvärr allt för ofta av sånt här:

(Holländsk Pegida-demonstration där deltagarna knappast är fredliga men bekymrade invandringskritiker)

(Rasistkritiska sidan ”Inte Rasist men”)

Källor:

Förutom i texten redan nämnda källor så har jag även hämtat uppgifter från:

Landguiden (om hur många flyktingar som uppehöll sig i Syrien före krigsutbrottet)

Extramaterial:

Något inaktuell artikel från Aftonbladet som går igenom hur alla EU-länder hanterar sina gränser (September -15) 

Tidslinje och överblick över kriget och katastrofen från BBC

Jordaniens 4e största stad är också världens nästa största flyktingläger. Underfinansierat med 46% och platsen där de första barnen dör även fast de tagit sig i säkerhet från krigets bomber:

Övriga delar i serien:

PS. Jag får ibland frågor om det är ok att dela inlägg jag skrivit. Det är helt i sin ordning. Dela gärna, eller tagga folk, så mycket ni vill om ni menar att det finns andra som skulle kunna vara intresserade av det jag skriver.

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...