Del 1. Hur startade det och varför? Vem är vän och vem är fiende?


Hur började det och varför slåss man? Vem är vän med vem och vilka är det som slåss mot varandra? Frågor som är väldigt viktiga att ha koll på om man vill försöka förstå vad det är som händer i världen och inte minst i vårt eget land. 

Att det råder någon form av inbördeskrig i Syrien och att det utbröt någon gång under den arabiska våren har de flesta koll på. Men vet du vilka som slåss med varandra och vet du vilka länder som använder de olika stridande parterna för egen räkning?

Den här videon är den absolut bästa överblicken till det syriska inbördeskriget (videon är på engelska men använder ett enkelt språk som är lätt att följa). På sex minuter förklarar Vox situationen som råder bättre än någon annan media gjort hittills. Givetvis är bilden lite förenklad men tidslinjen och konstellationerna är korrekta.

Om ni inte har järnkoll på konflikten så rekommenderar jag varmt ta er några minuter och titta på videon. Det får bli någon slags grundsten i den här lilla serien om kriget och folket som lider under dess tyngd. Det allra viktigaste, och något som kommer även kommer att framgå i övriga delar, är att det innan kriget bodde ca- 23 miljoner människor i landet och av dessa är det bara en bråkdel som faktiskt strider*. Resten sitter i kläm. Officiellt mellan religion och nationalism, inofficiellt mellan världens alla stormakter. Stormakter (EU; Ryssland, USA, Arabländer) som använder Syrien som ett proxy-krig (se videon).

Vem strider mot vem och vilka är polare med varandra? För att slippa gå tillbaka till videon så kan man istället titta på den här artikeln från Slate där denna bild finns med.

Lånad från Slater. För Originalbild och tillhörande artikel följ länken ovanför.

Lånad från Slate.com

För den som undrar vilka länder det är som ingår i koalitionen med USA och Frankrike så finns det en karta här.

Källor:

* Det är naturligtvis helt omöjligt att få fram absoluta siffror men baserat på nedanstående källor (Wiki är ingen bra källa men de har å andra sidan en egen källförteckning om man vill backtracka deras fakta) så finns det cirka 445 000 soldater i Syrien (200 000 i den Syriska armen, 125 000 stridande kurder, 70 000 „rebeller“ (olika grupper i opposition mot Assad) och runt 50 000 ISIS-nötter. Om varje soldat har 3 familjemedlemmar i snitt som inte måste/vill fly så betyder det ändå att 91% av befolkningen rikerar att sättas på flykt beroende på var striderna pågår för tillfället.

The Independent om storleken på rebellernas styrkor

Den ryska mediebyrån Tass om storleken på ISIS styrkor

Engelska Wikipedia om hur många soldater som Assad förfogar över

Engelska Wikipedia om hur många soldater som strider för kurdiska grupper

Extramaterial:

Engelska Wikipedia om alla väpnade grupper som strider i Syrien (det är helt sjukt)

New York Times artikel om vilka grupperna är och vilka som slåss mot vem

BBC gör samma sak men med video

En annan bra och informativ video på engelska om ISIS, dess framväxt och hur det egentligen gått till. Även den från Vox och rekomenderas varmt (6 min lång):

Med den här infon är det sedan lätt att ta sig vidare i den riktning man vill med bara lite Google-skills.

Övriga delar i serien:

PS. Jag får ibland frågor om det är ok att dela inlägg jag skrivit. Det är helt i sin ordning. Dela gärna, eller tagga folk, så mycket ni vill om ni menar att det finns andra som skulle kunna vara intresserade av det jag skriver.

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...