Jag har varvat bokrean – Alex Schulman, Alex Ferguson och Aleksijevic på inköpslistan

Sedan jag var liten och mina föräldrar bad mig titta i katalogen från Bokia om det var något som jag önskade mig har bokrean varit ett begrepp för mig. Det var och är ett fantastiskt bra tillfälle att köpa på sig böcker inför året och samtidigt slippa bli rånad på köpet.

Allt som krängs under bokrean är naturligtvis inte bra. Precis som under alla andra större reor tar försäljarna chansen att bli av med saker de haft liggande. Precis som allt inte är bra och prisvärt så är heller inte allt ren skit.

Jag har plockat ut det jag själv tycker verkar intressant och det som jag kan rekommendera från både Bokus och Adlibris (det är de två svenska bokaffärer jag frekventerar, finns det någon bättre är jag alltid öppen för tips. Mina åsikter är såklart helt subjektiva och har ni andra tips får ni gärna lämna dem i kommentatorsfältet här nedanför!

I år blir det en salig blandning av biografier, romaner, deckare och historia. Jag läser gärna allt möjligt vilket syns på listan. Snäll som jag är så har jag även kollat de båda sidorna mot varandra och jämfört var vilken bok är billigast. Hittar ni dem billigare hos annan aktör så tipsa gärna i kommentatorsfältet (ska sanningen fram så vinner Adlibris på knock out. Bokus är bland mina böcker (så när som på Modianos bok) som bäst lika billiga men aldrig billigare). 

Biografi:

  ferguson

Alex Ferguson – Min självbiografi  (65 spänn Adlibris) 

För dem som inte är speciellt sportintresserade säger det här namnet antagligen inte så mycket. För dem som istället följer med lite i sportens värld så klingar namnet lika bekant som Dostojevski gör för litteraturkännaren.

Ferguson är kanske världens genom tiderna mest framgångsrika klubblagsledare i fotboll. Som manager för Manchester United ledde han laget till otaliga ligaguld, Champions Leauge-titlar och fick fram några av världens genom tiderna bästa spelare. Ett unikum helt enkelt.

Boken är ett måste för den som intresserar sig för ledarskap inom idrottsvärlden och för dem som skiter fullständigt i sport bjuds helt säkert på en rad goa stories.

Tvivlar man på mitt omdöme så säger The Guardian så här om boken.

Biografi:

krigetharingetkvansikte

Svetlana Aleksijevic – Kriget har inget kvinnligt ansikte (75 spänn Adlibris)

”Ska du bara läsa en enda bok i år, så föreslår jag den här: Svetlana Aleksijevitjs Kriget har inget kvinnligt ansikte. Vare sig du hatar krigsskildringar eller tillhör de passionerade nördar som inte kan värja sig mot suget från fronten, detta är boken för dig“.

Så skriver Ulrika Knutsson på Expressen om den här boken. Aleksijevic gör något så ovanligt som att skildra kvinnliga soldater under de krig som Sovjet deltog i. Hon gör det dessutom så bra att hon förra året tilldelades nobelpriset. Årets mest givna köp.

Bubblare från en fotbollslegend, en rappare och en fängslad rysk oppositionspolitiker: Glenn Hysén – Ha de´gott! : konsten att bita ihop och komma igenIson Glasgow – När jag inte hade nåt och Michail Chodorkovskij – Mina medfångar.

Deckare:

millenium

David Lagercrantz – Det som inte dödar oss (Millenium 4) (69 spänn Adlibris, den blev snabbt slutsåld på Adlibris så 75 spänn hos Bokus är det som gäller nu) 

Kanske den boken som jag varit mest sugen på att läsa men minst sugen på att betala för i år. Jag gillade den första boken i Millennium-serien och jag hoppas (utan att veta) att den nya boken av Lagercrantz (som för övrigt är en väldigt bra författare) tar läsaren tillbaka till den känslan och kvaliteten som första boken hade.

Nu med ett pris på 69 pix så är boken ett givet köp för mig.

Som vanligt svämmar rean över med kvalitetsdeckare till bra pris. Mina svenska favoriter är Arne Dahl, Lars Kepler och Hjort-Rosenfeldt medan jag kan tipsa om Dennis Lehane, Arnaldur Indridason och Gillian Flynn (hon som skrev Gone Girl, filmen med Ben Affleck som blev så hyllad häromåret) bland de utländska.

Romaner/Övrigt:

Bland romanerna som reas ut så lockas jag mest av Theodor Kalifatides – Med sina läppas svalka (en av mina absoluta favoritförfattare och rekommenderas starkt) och Patrick Modianos – De yttre boulevarderna för 59 riksdaler styck. 

tid-livet-ar-inte-kronologiskt

I kategorin övrigt hamnar en bok som jag ser fram emot att läsa. Det är Tid : Livet är inte kronologiskt av Alex Schulman och Sigge Eklund. Precis som med Alex Ferguson så är dessa namn för en specifik målgrupp givetvis givna namn. För andra kanske helt okända. Bägge två är idag väldigt framstående mediemänniskor och har varit med i flertalet framgångsrika projekt. Just nu driver de tillexempel tillsammans en av Sveriges absolut mest populära podsändningar. Jag förväntar mig samma vassa samtidsanalyser i boken som de levererar i podden och att de gör det med samma slags humor som gjort deras radioshow till den mest populära i Sverige just nu.

*Det blev sammanlagt 8 böcker. Frakten till Tyskland är tyvärr svindyr men det är inte mycket att göra åt. Skall bli skönt att läsa på modersmålet igen efter ett gäng böcker på tyska och engelska.

bokusbest

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...