Hur jag förstörde Gökboet för all framtid men vann en insikt om livets orättvisor

Jag har aldrig tidigare publicerat något av allt det jag skrivit under utbildning på några av landets olika universitet. Dels för att väldigt få intresserar sig för till exempel agrarekonomisk historia, och dels för att jag inte haft någon bra plattform där jag kunnat lägga upp arbetena tillgängligt för de få människor som skulle kunna tänkas orka läsa dem. Skillnaden den här gången är att den här uppsatsen faktiskt säger något som kan vara intressant samt, givetvis, att jag nu har den här sidan på vilken jag kan slänga upp vad jag vill. Så det här får bli det första inlägget i en brokig serie av inlägg om vad en handbollsspelare kan tänkas ha för sig på fritiden.

När jag studerade Engelska under 2014-15 så blev det så småningom dags att skriva en c-uppsats. Som vanligt när det skall skrivas uppsatser var det som tog längst tid helt enkelt att komma på en idé. Jag satt nog några veckor utan att producera ett skit tills det slog mig att:

Få ord verkar så provocerande på människor som feminism och genusvetenskap

Varför man blir så arg av en -ism som faktiskt tjänar till att alla människor skall bli mer jämlika vette tusan men så är det i alla fall. Själv gillar jag att hoppa på saker som jag inte har så bra koll på och därför fick det bli en feministisk analys när det var dags att knopa ihop en c-uppsats om en av mina favoritböcker (filmer): Gökboet.

I från början hade jag räknat med att jag skulle kunna peka lite på hur Ratched blev dåligt behandlad på grund av sitt kön. På slutet hade jag bevisat att hela boken/filmen bygger på en stor mental illusion.

Ni som läst/sett Gökboet kan säkert komma ihåg Ratched, världens läskigaste syrra som inte gör annat än att undertrycka patienternas fria vilja samt plåga dem av rent nöjes skull. Vad ni antagligen inte tänkt på är att hela den här bilden av Ratched som skurk bygger på fördomar vi redan besitter innan boken/filmen ens börjat.

Det jag visar i min uppsats är att Ratched inte är ond på något vis, istället är hon ett offer. Inte bara attackerad av patienterna utan även som offer inför våra fördomar och benägenhet att bekräfta vår egen världsbild. Det jag kom fram till efter att ha skrivit min uppsats var dels hur djupt fördomar mot kvinnor sitter inne hos oss och dels vad de faktiskt kan leda till när det kommer till uppfattningen av det som sker runt omkring oss.

Antingen var Kesey ett geni som byggde en av världens mest kända litteratur-skurkar som en illusion på våra egna fördomar, eller så var han bara en mansgris som tyckte att kvinnor skulle hålla sig i bakgrunden. Det enda svaret borde ge nobelpris, det andra en lavett. Vad svaret är, är omöjligt att veta utan att fråga honom men så är det heller inte speciellt viktigt.

Nurse Ratched är ingen skurk och hur jag kom fram till det kan ni läsa själva i min uppsats som är publicerad här på Research Gate. Man måste visserligen bli medlem men det är gratis och spamfritt. Behöver man material för studier är det dessutom ett utmärkt ställe att vara medlem på. Uppsatsen är på engelska men man behöver inte heller läsa hela. Läs sektionerna där jag analyserar boken samt sammanfattningen så får ni en bra bild av det hela.

För mig öppnade uppsatsen, och arbetet med den, upp mina ögon för hur patriarkalt förtryck fungerar och frodas mitt i bland oss. Om vi kan döma och bespotta en karaktär i en bok över så lång tid baserat på att hon inte beter sig som en kvinna bör så har vi nog rätt stora problem med jämställdheten kvar att lösa.

Fullständig adress till platsen där uppsatsen är publicerad:

ResearchGate: The Wardian Angel – A Reading of Nurse Ratched in One Flew Over the Cuckoo´s Nest

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...