Sverige – Landet med världens högsta skatter… Eller?

Sverige är landet i världen där invånarna tyngs mest av statens tjuverier. Det är landet där arbete inte lönar sig samtidigt som arbetsskygga, nyanlända och simulanter kan leva gott på olika bidrag. Orättvisor utan dess like. Om det nu vore sant.

Jag dras ofta in i diskussioner över sociala medier, mest för att jag tycker det är kul men även ibland eftersom människor jag känner häver ur sig saker som är fel.

Nyligen handlade en av dessa diskussioner till viss del om att Sverige skulle må bra av att höja skatten samt ta bort onödiga statliga utgifter så som ränteavdrag. Jag fick direkt mothugg från tre personer som alla var övertygade om att Sverige redan hade världens högsta skattetryck och att det faktiskt fick vara nog med alla skattehöjningar.

Jag kan förstå dem, jag har också hört dessa lögner från Alliansens sida till leda. Har man då dessutom inte ork att själv någon gång googla skattetryck så är det ju lätt hänt att man faktiskt tror att det förhåller sig så.

Sverige har toppat listan över skattetryck det är riktigt. Till exempel när jag var 6 år gammal, år 1990, då var det riktigt dyrt att arbeta i Sverige. Idag ligger Sverige däremot sjua inom EU, bland annat har vi länder som Danmark, Finland Frankrike och Belgien före oss. Det är alltså högre skattetryck i dessa förlovade länder än vad det är i Sverige. Skillnaden mellan Sverige och Danmark är hissnande 7% av BNP. Den danska staten tar alltså inte bara smycken av flyktingar utan även en väldigt mycket större del av kakan från sina medborgare.

Vad som även är värt att tänka på är att Sverige sedan 1987, då skattetrycket i Sverige peakade, konsekvent sänkt skattetrycket på våra medborgare. 1987 låg det svenska skattetrycket på 49.9% mot dagens 42.8% av landets BNP. I jämförelse ser vi att Danmark idag ligger på 50.9%, en siffra som Sverige aldrig uppnått.

Hur mycket är då 7 % av Sveriges BNP som vi tidigare lagt på vår välfärd?

Sveriges BNP och hur mycket mindre vi faktiskt betalar i skatt

Sveriges BNP var år 2014 (det senaste året jag hittat siffror för) 3918 miljarder. Idag lägger vi avrundat 1677 miljarder av dessa i en gemensam kassa (stat, kommun, landsting) som vi sedan använder för att underhålla och utveckla våra gemensamma tillgångar så som infrastruktur, sjukvård, skola och föräldraledighet. För 25 år sedan lade vi betydligt mer. Jag har hållit mig till en BNP-siffra vilket borde vara ok eftersom vi pratar om procent, plus att jag bara pratar om vad vi hade haft råd med idag.

42.8% av 3918 = 1677

49.9% av 3918 = 1955

Skillnaden i verkliga siffror blir med andra ord 278 miljarder som vi inte längre anser oss vilja lägga på vår välfärd jämfört med vad vi tyckte år 1990. För att sätta dessa pengar i ett perspektiv så att de inte bara blir siffror så kunde man på ett år tillexempel utföra ett av dessa alternativ:

  • Bygga 19.1 nya Karolinska sjukhus (a´ 14,5 miljarder styck)
  • Bygga 185 mil ny järnväg (a´ 1,5 miljard milen)
  • Betala 1.2 gånger årskostnaden för det totala svenska skolväsendet (a`231 miljarder per år)
  • Betala 3 gånger årskostnaden för äldreomsorgen (a´ca 92 miljarder per år)
  • Betala 3 gånger polisens årsbudget (a´cirka 92 miljarder per år)

Sammanfattning:

Det är för varje människa som orkat läsa det här inlägget till slutet uppenbart att vi varken har världens högsta skatter eller att de höjts över de senaste decennierna. Istället har andra närliggande länder passerat våra toppnoteringar när det kommer till skattetryck medans vi har sänkt vårt. Vi har dessutom inte längre ett på något sätt uppseendeväckande skattetryck bland Eu-länder.

Vad man skulle kunna göra med alla dessa pengar som skulle kunna komma in så som de gjorde förr kan man tvista om. Fakta är vilket fall att man över årtionden hyvlat på vår välfärd och att ingen vid sina sinnes fulla bruk kan påstå att det är bättre idag än vad det var förr.

Vill man inte se korrelationen lägre skatter – sämre välfärd så vill man inte. Då kan man ju försöka förklara bort det på något annat sätt. Moderaterna vill tillexempel att folk skall arbeta billigare. Då kan man ha kvar ett lågt skattetryck men behålla standarden i välfärden. SD vill kasta ut invandrarna eftersom de menar att de kostar för mycket. Jag lutar nog åt att vi kan höja skatterna igen i Sverige. Ingen har någonsin dött av för bra sjukhus eller blivit dummare av för många lärare per elev.

Källor:

Ekonomifakta – Den offentliga sektorns utgifter

Ekonomifakta – Sveriges skattetryck i internationell jämförelse

Sveriges kommuner och landsting – Vad kostar skolan under ett år?

 

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...