Försöker ett konsortium av mer eller mindre ljusskygga miljonärer att kapa handbollens finrum?

Handbollens Champions League spelas i år efter ett helt nytt koncept. Tävlingen har utökats med ett stort antal lag och mindre länder har genom B-gruppens införande teoretiskt sett fått möjlighet till att ta del av garanterade matcher med tillhörande intäkter samt plats i strålkastarljus. Vissa saker har funkat jättebra, andra har inte fungerat alls. Som om det inte vore nog står hela konceptet under attack.

I en intervju med advokaten och agenten Wolfgang Gütschow som Handball-world.de gjort står det nämligen klart att det finns planer på en helt ny form av turnering för världens topplag. En turnering utan inflytande från EHF och med en väldigt tydlig kommersiell inriktning. Det som Gütschow kallar Handball Premier Leauge skall bara innehålla lag med ekonomiska muskler, stor publikbas samt stora spelarnamn. I övrigt vill Gütschow inte uttala sig mer.

Ligan skall byggas upp på franchisebasis och det är tydligt att NBA står som förebild. Enligt rykten placeras nya lag i både Köpenhamn (Amazing Copenhagen) och i Hamburg samtidigt som Berlin nämns som en värvningskandidat. Mellan raderna står även att läsa att minst ett lag från något av länderna i Mellanöstern kommer att vara aktuellt.

Så länge EHF inte sätter sig emot ligan skall den spelas parallellt med de andra ligorna samt för de deltagande lagen ersätta champions league (dvs om EHF går med på det).

Varför vill dom göra detta?

Orsaken stavas naturligtvis inflytande för vissa, pengar för andra. Nielsen (AG Copenhagen) och Rudolph (HSV Handball) har bägge redan försökt skapa stormakter inom den konventionella strukturen och misslyckats. Nielsen eftersom hans företag nästan gick i putten under den förra krisen och Rudolph eftersom denne tröttnade på att betala när han inte fick bestämma allt så som han själv ville.

Gütschow himself gör det nog eftersom han givetvis ser en chans till en härligt stor procent på framtida transaktioner. Skulle inte förvåna mig om han dessutom blir den förste licensinnehavaren för människohandel till och från den nya ligan och dess lag.

Utåt sett handlar det om attraktivitet. CL är för många av topplagen bara en repris på deras inhemska ligor. Barca spöar skiten ur 80 % av lagen om de vill och behöver inte bry sig innan semin. Vezprem, Kielce och i viss mån PSG har liknande problem. Intäktsmässigt är CL ingen höjdare för dessa lag och vägen fram till Final 4 mest ett nödvändigt ont. Det här vill Gütschow och ej nämnda finansiärer ändra på. Det skall bli ljusshower, cheerleaders, privatjets och groupies för hela slanten. Dessutom skall lagen slippa åka till hålor i Sverige eller Rumänien för att spela av en tråkig gruppspelsmatch. Alla blir rikare och gladare och publiken kommer att älska det.

Vilka är det som ligger bakom?

Gütschow är ansiktet utåt. Att han knappast har egna pengar för projektet hindrar honom inte att ta på sig rollen som poster boy för Handball Premier Leauge. Handball-World nämner Nielsen i Köpenhamn och Rudolph i Hamburg samt hintar om arabiska intressenter från icke namngivna länder.

En agent med bas i Nya Zeeland (det välkända handbollslandet) varifrån han ibland ringer sina spelare samt två exentriska miljonärer med handbollsintresse utgör alltså grunden just nu. Tillkommer gör antagligen någon schejk.

Tycker jag själv det låter attraktivt?

Nej, helt ärligt så tror jag inte på iden. Handboll är och förblir en sport för mindre städer som saknar fotbollslag. Berlin kämpar på utan huvudsponsor, Hamburg har gått i konkurs och i Köpenhamn tog det inte många år innan AG gick samma väg till mötes. Jag har svårt att se 15 000 människor flockas i en handbollshall för att titta på Amazing Copenhagen mot Al´Jaish. Säger EHF nej blir ligans status dessutom den samma som för vilken icke sanktionerad träningsturnering som helst vilket betyder att lagen snällt måste spela vidare i alla andra turneringar och serier parallellt.

Det betyder alltså minst 12 matcher till för varje spelare. Har svårt att se att det lockar. Som det är idag flyr ju spelarna snarare de jämna ligorna till förmån för dom där man kan i alla fall kan ta igen sig i ligaspelet. Ligan låter som en internationell motsvarighet till någon cup i Qatar om du frågar mig. Ett VM för klubblag i snyggare förpackning.

Kommer EHF att lägga sig på rygg?

Varför skulle de göra det? Förlora alla sina intäkter från CL till ett privat konsortium utan strid? Tveksamt. Jag tror att det blir krig. Som när AIK ville spela i KHL, SHF gav dem valet att gå dit och aldrig mer vara välkomna tillbaka eller stanna i det svenska seriesystemet. EHF kan i förlängningen exempelvis stänga tyska klubbar ute ur Bundesliga. Hur attraktivt blir då Premier Leauge för Berlin?

Vad behövs för att det skall fungera?

Att EHF får en tillräckligt stor del av kakan som kan fördelas vidare på de mindre nationerna som nu inte längre får vara med de stora pojkarna och leka. En grundförutsättning för att någon skall gå och titta på ligan är att det inte blir 100% plast. Klubbarna måste till varje pris spela de inhemska ligorna parallellt. Annars kommer intresset för klubbarna att självdö och ligan med det.

Vad händer med orginal-CL om ligan blir verklighet?

CL kommer med största sannolikhet bli kvar som en cup för de nationer som saknar lag från stora metropoler med tillräckliga ekonomiska muskler. IFK Kristianstad är ett lag som till exempel aldrig skulle få en plats i Premier Leauge pga stadens storlek. De skulle däremot plötsligt ha en bättre chans i CL även om lag från småstäder som Kiel och Mannheim nog fortfarande skulle dominera där. Ekonomiskt skulle naturligtvis EHF tappa pengar men om Premier Leauge delar med sig tillräckligt kanske det går ändå.

Sammanfattning och reflektion:

Jag personligen tycker att hela förslaget luktar skunk. Konsortiet leds av en agent med bas i Nya Zeeland och har hitintills inte gått ut med namnet på någon av sina finansiärer. Visserligen presenteras det med en förvisso icke förringbar ungdomlig attityd men om det hjälper vette tusan, jag är inte övertygad.

De båda klubbägare som nämns har redan drivit storslagna projekt på grund med uteblivna löner och konkurser som följd. Skall det bli bättre den här gången när de får bestämma allt?

Som tur är lär jag hinna lägga av innan allt det här blir verklighet och behöver således inte bry mig så mycket. Jag tycker det skulle vara synd för den svenska handbollen.

Jag tror det är dömt och misslyckas även om jag håller mig neutral i frågan om det i grund och botten är en vettig ide eller inte. Handbollen behöver utvecklas precis som allt annat men jag vette fan om svaret ligger i nya regler, cheerleaders och spexiga namn med engelsk touch.

Dessutom gäller förslaget som vanligt bara herrar. Damerna är det ingen som bryr sig om som vanligt så länge de inte tillhör Dallas Cowboys eller det polska förbundets cheerleaders.

Källa: Handball-welt.de – Weltliga als Handballerisches Götterdämmung (På Tyska)

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...