Hur hittar jag kandidater till min bevakningslista?

Världen är full av bolag som är noterade på någon börs någonstans. Vissa är pengamaskiner medan andra förmodligen skulle må bäst av att packa ihop och gå hem. Hur väljer jag själv ut vilka bolag som skulle kunna tänkas passa i min egen portfölj?

För det första så bör jag säga att min portfölj är väldigt bred. Jag försöker diversifiera mellan branscher, länder och valutor för att få så stor riskspridning som möjligt. Mitt mål är i första rummet alltid att inte förlora pengar över tid. Bolagens härkomst begränsas därför endast av vad som är möjligt att handla hos min mäklare, Avanza.

Storleksmässigt finns egentligen heller inte några begränsningar. Det minsta företaget jag äger är Björn Borg (STO:BORG) med ett sammanlagt börsvärde på 694 miljoner SEK. De största företagen är Visa (NYSE:V) och Shell (RDS.B) med marknadsvärde runt 150 miljarder dollar var. Så länge företaget passar in på mina övriga kriterier får det gärna både vara stort och litet och jag tror på en mixad portfölj.

Istället för härkomst och storlek koncentrerar jag mig istället på andra faktorer när jag sållan bland alla potentiella köpkandidater.

För att nå in på min bevakningslista så behöver företaget ha:

  • En sund skuldsättning
  • Ett starkt fritt kassaflöde över en längre tid samt allmän förmåga att tjäna bra med pengar
  • Realistiska chanser att bibehålla och öka vinster över tid
  • Syssla med något som jag själv tycker är en bra idé (väldigt brett jag vet, men en firma som sysslar med mini-discs och HD-DVD spelare går till exempel bort).
  • En attraktiv inställning till aktieägare med tillhörande utdelning som antingen redan är hög eller höjs i raskt tempo (givetvis givet företagets ekonomiska förutsättningar)

Hur hittar jag då alla företag och deras respektive finansiella uppgifter?

Ideer till köpvärda företag dyker upp överallt. Ibland kan det vara genom en artikel om solglasögon i GQ och en annan gång kan det vara uppenbarelsen att man själv alltid betalar med kort samt innehar minst 3 visakort i olika former.

Främst kommer dock ideerna dels från olika svenska aktiebloggar och dels från artiklar på SeekingAlpha.com. De flesta bolag upptäcks dock genom regelbundna screeningar. Till dessa marknadsscreeningar använder jag främst Financial Times aktie-screener och har gjort så i många år. Den är gratis och fungerar bra. Det är även FT:s finansiella siffror jag använder när jag i det första skedet undersöker om ett bolag klarar mina grundkriterier eller inte. Information och tips finns i ett sådant överflöd på internet att det knappats är det som är problemet. Istället gäller det att effektivt sålla bort allt brus runt omkring och koncentrera sig på att hitta sådant som kan vara av intresse för en själv.

Sammanfattning:

Ett företag hör hemma på min bevakningslista om det uppfyller kraven på lönsamhet, fritt kassaflöde, idé, utdelning samt skuldsättning. Var företaget befinner sig eller hur stort det är spelar inte så stor roll. Jag tror inte på att begränsa mig utan försöker hitta företag som först och främst passar in i min profil. Just nu ligger ca 120 olika företag på min bevakningslista och fler lär det säkert bli.

Tips på screeners att börja med:

Financial Times (Man måste bli medlem för att ha nytta av screenern men det är gratis)

Börsdata (Vill man verkligen ha ut något av Börsdata så skall man vara betalande medlem. För mig räcker en månad om året för att koll jag vill ha)

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...